Program


MetRumBach - Metrum est Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveiből

MetRumBach - Metrum est Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveiből

Kondor Ádám újragondolt Bach kantátája, egy lehetséges 7. Brandenburgi verseny születése. Krasznahorkai László szövegeihez eddig is kínálkozó Bach-vonatkozás váratlan kontextusba kerül. Zene és szöveg párbeszéde születik meg a Metrum Ensemble és Kornis Mihály színművész tolmácsolásában.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. október 5. kedd, 19:00

A BUDAPESTI ŐSZI FESZTIVÁL eseménye

METRUMBACH
METRUM EST KONDOR ÁDÁM ÉS KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ MŰVEIBŐL

A Metrum Ensemble tevékenységének egyik fontos küldetése Kondor Ádám gazdag életművének a megszólaltatása. Ez az est Kondor zeneszerzői világának három, jól elkülöníthető arcát mutatja be.

Először egy lehetséges 7. Brandenburgi verseny születik Kondor kedvenc Bach Kantátájának újragondolásából. Legújabb darabja ez a szerző sok-sok átiratának, melyekben ezerféleképpen képes elődei bőrébe bújni. A következő, a Magic sorozat kisebb lélegzetű, csodaváró darabjaiból ez alkalomra kiválasztott mű Kondor legsajátabb zeneszerzői stílusát reprezentálja. Szünet után pedig egy mesebeli világ bontakozik ki a 20. század fordulójára álmodott, feltételezett posztromantikus stílusban.
A nagyívű félórás mű a járványidőszak szülötte. Lehetséges zenetörténeti előképe Mozart hasonlóan minizenekarra írt zenei tréfája. A Vidám falusi muzsikusok viszont, (Glückliche Dorfmusikanten) egy világjárvány éles kontrasztjaként hirdeti az élet örömét, szinte tapintható zenei trükkökbe, humorba öltöztetve.

A különleges hangszerelésből fakadó hangzásvilág sok meglepetést tartogat nemcsak a közönség, hanem az előadók számára is, hiszen a két nagyobb mű ősbemutató, amelyek első alkalommal való fölfedezése hónapokon át tartó, izgalmas folyamat.

Krasznahorkai László írói és Kondor zenei világának összekapcsolása már régóta kézenfekvő lehetőség.  Krasznahorkai legújabb könyvének, a Herscht 07769-nek a megjelenése volt a végső inspiráció ahhoz, hogy ez a találkozás ténylegesen életre keljen. A könyv szövegét át meg átszövő Bach-vonatkozás váratlan kontextusba kerül, és a jelentések meglepő perspektíváit kínálja. Ezzel a kínálattal él a hangverseny. A szövegeket és zenéhez való kapcsolódásukat Kornis Mihály eleveníti meg. Mindehhez a helyszín, a csodálatos, felújított Rumbach zsinagóga biztosít varázslatos légkört és teret.

Műsor:
Krasznahorkai László: Herscht 07769 – részletek
S. Bach – Kondor Ádám: Ein anderes Brandenburgisches Konzert (nach BWV 61) – ősbemutató
Krasznahorkai László: Herscht 07769 – részletek
Kondor Ádám: Magic No. 9
*****szünet ****
Kondor Ádám: Glückliche Dorfmusikanten – ősbemutató

Közreműködők:
Kornis Mihály író
Rákóczy Anna fuvola
Turcu Diana-Maria hegedű
Horia Dumitrache klarinét
Südi Bálint kürt
Schallinger Artúr csembaló
Fervágner Csaba nagybőgő
Agárdi Eszter cselló
Kántor Balázs cselló

Vezényel: Rozmán Lajos művészeti vezető

Az épület szent hely. Kérjük, ennek megfelelő ruházatban érkezzen. Férfiaknak fedetlen fővel a zsinagóga területén tartózkodni tilos. A belépéskor biztonsági ellenőrzést végeznek, emiatt kérjük jóval a kezdés előtt érkezzen.

Támogató: Metrum Egyesület, Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!